Elke organisatie wil natuurlijk een goede indruk achterlaten op de doelgroep. Een heldere identiteit is daarom noodzakelijk. Echter gaat een heldere en duidelijke identiteit over veel meer dan het verwoorden van een missie, visie of slogan.
Met een Corporate Identitiy Mix creëer jij een beter beeld van wat jouw organisatie precies is en wat zij uitstraalt daar de doelgroep. In dit artikel leggen wij je uit wat de Corporate Identity Mix is en hoe deze je helpt een Corporate Identity op te bouwen.
Wat is een Corporate Identity Mix?
Het Corporate Identity/Image model werd in 1980 ontworpen door de wetenschappers Birkigt, Stadler en Funck. Met behulp van verschillende elementen in dit model wordt de identiteit van een organisatie bepaald. Een Corporate Identity Mix wordt ook wel een bedrijfsidentiteit mix of IC-mix genoemd. Dit model legt een link tussen de identiteit en het imago van een bedrijf.
De definitie van Corporate Identity is ‘datgene wat de organisatie werkelijk is’. Door te sturen op die merkidentiteit, oefen je als organisatie invloed uit op het corporate imago. Volgens Birkigt en Stadler begint de merkidenteit bij de persoonlijkheid van een organisatie, aangevuld met componenten zoals gedrag, communicatie en symboliek.
Als de identiteit van een organisatie beter is dan het imago, dan is er nog potentie om de instrumenten voor imagebuilding beter in te zetten. Andersom, als het imago beter is dan de werkelijke identiteit, loop je als bedrijf risico op een negatieve beeldvorming door negatieve publiciteit. Een goede balans tussen de twee is dus zeer belangrijk!
Meer over verschil tussen reputatie en imago.
Een sterke Corporate Identity moet:
- Aansluiten bij de kernactiviteiten van jouw organisatie.
- Aansluiten bij de organisatie als geheel.
- In lijn staan met de roots van jouw organisatie.
- Onderscheidend zijn.
- Verschillende stakeholders aanspreken.
De 4 verschillende componenten van een Corporate Identity Mix
Zoals eerder omschreven zijn er vier verschillende componenten die de merkidentiteit vormen: persoonlijkheid, communicatie, gedrag en symboliek. Wij lichten de vier componenten hier verder toe.
-
Persoonlijkheid
Allereerst kijken we naar de persoonlijkheid van de organisatie. Hier vallen zaken als de missie en visie van een organisatie onder (why), maar ook de cultuur en hoe de organisatie is gestructureerd. Ook de manier waarop een organisatie op prikkels van de omgeving reageert zegt iets over de waarden en persoonlijkheid van een organisatie. Het helpt flink als een organisatie zichzelf goed kent en weet waar zij voor staat. Pas als je een duidelijk beeld hebt van de persoonlijkheid van jouw organisatie, weet je hoe je jouw organisatie op een heldere manier kunt presenteren in communicatie, symboliek en gedrag. Door Birkigt en Stadler werd dit in het Duits ook wel omschreven als “as manifestierte Selbstverständnis des Unternehmens”.
-
Communicatie
De communicatie is eigenlijk alles wat je als bedrijf doet of zegt, het betreft alle boodschappen die je communiceert. Of zoals Birkigt en Stadler het zeiden: “het totaal van verbale en visuele boodschappen van een onderneming”. Dit is de component waar je als bedrijf het meest flexibel in bent en waar je tamelijk makkelijk aanpassingen in kunt aanbrengen. De persoonlijkheid van een organisatie komt terug in hoe een organisatie met haar stakeholders communiceert.
Kies je ervoor om via gedrag te communiceren dat je een innovatief bedrijf bent, dan kan het lang duren tot die boodschap bij de doelgroep binnenkomt. Je kunt er als organisatie dan ook voor kiezen om de doelgroep rechtstreeks aan te spreken, en direct te vertellen dat je een innovatief bedrijf bent.
Let er dan wel op dat het gedrag en het gecommuniceerde met elkaar overeenkomen. Want die aansluiting tussen gedrag en symboliek is de sleutel voor heldere communicatie.
-
Gedrag
Gedrag is de wijze waarop de organisatie en haar medewerkers dagelijks handelen. Bijvoorbeeld: hoe gaat een bedrijf om met discussies? Komen zij hun beloftes na en kunnen zij goed omgaan met discussies of negatieve feedback? Gedrag is de belangrijkste component uit de Corporate Identity Mix. Ook gedrag is een zeer werkzaam instrument voor een onderneming. De doelgroep beoordeelt een organisatie uiteindelijk op het gedrag. Met behulp van symboliek en communicatie kun je de beeldvorming van de doelgroep wel in de gewenste richting sturen.
-
Symboliek
De laatste component in de Corporate Identity Mix is symboliek. Dit geeft impliciet aan waar een organisatie voor staat. Het is de visuele manier waarop een organisatie zich uit, en noem je ook wel ‘visuele identiteit’. Dit betreft dus alle non-verbale en visuele elementen zoals huisstijl, kleurgebruik, logo, typografie, gebruik van metaforen, en fotografie of illustraties.
Mensen voelen verbinding en herkenning met sprekende symboliek en dit kan bijdragen aan het opbouwen van een band met de doelgroep. Zowel voor interne als externe stakeholders.
Gerelateerd artikel: Corporate Communicatie
Minpunten Corporate Identity Mix
Er zijn een aantal redenen waarom sommigen het model van Birkigt en Stadler minder waardevol vinden.
- Zo gaat de Corporate Identity Mix in principe alleen over de identiteit van een grote ‘corporate’ organisatie.
- Niet in alle gevallen is het duidelijk of een onderwerp hoort bij gedrag, symboliek of communicatie.
- In de praktijk heeft gedrag meer invloed op de reputatie dan dat symboliek en communicatie dat hebben. Gedrag bepaalt soms wel 80% van het imago.
- Als je statische identity factoren verandert, zoals de cultuur, veranderen dynamische factoren zoals communicatie en symbolen niet automatisch mee.
- Ook de uiterlijke verschijning kan de persoonlijkheid van een organisatie beïnvloeden.
Concurreren met een onderscheidende Corporate Identity
Wil jij concurreren met jouw Corporate Identity? De huidige markt verandert snel en dus heb je een onderscheidende Corporate Identity nodig om te kunnen concurreren. Dit is waarom:
Samenhang
De samenhang van een merkidentiteit moet kloppen. Ervoor zorgen dat je tegenover iedere organisatie, partner, stakeholder of werknemer hetzelfde uitdraagt, werkt daaraan mee.
Betrouwbaarheid
Zorg voor een betrouwbare en goed doordachte Corporate Identity. Dit kan vooral meewerken aan het standaardiseren van de visuele representatie van je merk.
Expertise
Door een sterke Corporate Identity neer te zetten, word jij in je vakgebied gezien als een betrouwbare expert.
Meer weten? Neem contact op!
Wil jij met jouw organisatie ook bouwen aan een sterke Corporate Identity en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact met ons op!