Doorgaan naar artikel

Boeren, een erf vol met issues

De Nederlandse boeren hebben deze week hun stem laten horen. Luid en duidelijk. Er zit veel onvrede, emotie en wrok. Maar ook vooral onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen.

Boerenissues
Want de investeringen in het boerenbedrijf anno 2019 zijn groot, de marges zijn klein en de noodzaak tot verandering is permanent. Het erf van de boer ligt immers vol met allemaal issues: duurzaamheid uiteraard, maar ook dierenwelzijn, biodiversiteit, energie, landschapsbeheer, leefbaarheid, innovatie – bijna teveel om op te noemen. En dan kan er wel eens een gevoel van onmacht ontstaan. Het is soms teveel tegelijk, te complex en dat terwijl de perspectieven voor de toekomst onduidelijk en dus onzeker zijn. Dan wordt een boer nog wel eens opstandig. En dat is dus heel begrijpelijk. De Nederlandse boer kan zeker rekenen op sympathie bij de Nederlanders. Hij ontvangt een rapportcijfer 7,5 en daarmee steekt hij qua populariteit ver boven heel veel beroepsgroepen uit. Maar ook dat mooie cijfer neemt het boerengevoel niet weg.

Verbinding door het gesprek aan te gaan met Nederland
Het kan soms ook eenzaam zijn, daar in die stal of buiten bovenop die trekker. Dan schieten er allerlei gedachten door het hoofd. Behoefte aan erkenning komt daarin telkens weer terug. Maar de boeren kunnen niet boos op het erf blijven, dat brengt ze niet verder. Het is belangrijk dat ze de verbinding aan gaan met de rest van Nederland. Het gesprek echt gaan voeren over de moeilijke issues, over de echte dilemma’s. Maar ook de mooie kanten laten zien: het voedsel, de innovaties, de bijdragen aan het landschap en de natuur.

Boeren, vertel je eigen verhaal
Vertel als boeren je eigen verhaal en zó dat het ook overkomt bij alle Nederlanders. Een jonge generatie boeren kan daarin goed het voortouw nemen, het gaat immers om hun toekomst. Laat zelf zien waar het met de landbouw en met ons land naar toe moet gaan. Welke keuzes daarvoor nodig zijn en welke oplossingen daar bij horen. Waarin er een echte toekomst kan zijn, één die door iederéén in ons land gedragen kan worden. Dan ontstaat er werkelijke verbinding en kunnen er nieuwe coalities ontstaan. Coalities die nodig zijn om samen in dit land alle gewenste, maar ook noodzakelijke, transities te realiseren.

Pieter Idenburg is sectormanager Agro bij De Issuemakers. 

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven
nl_NL