29 juli 2021: Earth Overshoot Day
Vandaag is het Earth Overshoot Day. Dit betekent dat de wereldbevolking de natuurlijke bronnen die de aarde per jaar aan kan maken, nu al heeft uitgeput. Vanaf vandaag, teren wij dus op de reserves van de aardbol. Elk jaar dat wij meer gebruiken dan wat de aarde op kan leveren, neemt het regeneratievermogen van de aarde af. Waardoor er uiteindelijk minder natuurlijke grondstoffen geproduceerd worden. Tijd voor actie dus.
Het Global Footprint Network (GFN) berekent elk jaar wat de impact is van de mens op onze aardbol. De som die gemaakt wordt is als volgt: de wereldwijde bio capaciteit wordt gedeeld door de ecologische voetafdruk per persoon. Dit wordt vervolgens vermenigvuldigd met 365. Op basis van deze som wordt de dag bepaald waarop de wereldbevolking haar natuurlijke bronnen heeft gebruikt. Die dag is dus vandaag, op 29 juli. Er is ook nog een onderscheidt te maken in wanneer er in verschillende landen een ‘overshoot day’ plaatsvindt. Stel, de hele wereld zou leven zoals Nederland, dan zou deze ‘overshoot day’ al op 27 april plaats hebben gevonden, 2 maanden eerder dan nu. Wij doen het dus nog een stuk slechter dan de wereld als een geheel. Nederland valt hiermee in de top 20 van landen die de aarde het meeste uitputten. Qatar spant in dit rijtje de kroon, met een ‘overshoot day’ op 9 februari 2021, waar Indonesië de hekkensluiter is met een ‘overshoot day’ op 18 december 2021. Idealiter zou Earth Overshoot Day natuurlijk plaatsvinden op 31 december of later, maar helaas was de laatste keer dat dit gebeurde in 1970. De laatste decennia valt deze dag juist steeds eerder in het jaar, met als gevolg dat de wereldbevolking op dit moment bijna twee aardbollen nodig heeft om te voldoen aan de vraag.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Er is gelukkig ook hoop. Als de dag ieder jaar 5 dagen later plaatsvindt, betekent dit dat in 2050 de Earth Overshoot Day op 31 december valt. Dit jaartal is niet helemaal uit de lucht gegrepen, het is namelijk ook het jaar waarin de klimaatdoelen van Parijs moeten zijn behaald. Het GFN heeft hierom de hashtag #movethedate in het leven geroepen, om particulieren, ondernemingen en overheden te stimuleren om naar dit doel toe te werken. Er ligt hier voor ondernemers een kans om hun onderneming op de kaart te zetten en impact te maken, Earth Overshoot Day laat immers zien dat toekomstbestendig en maatschappelijke verantwoord ondernemen geen keuze meer is, maar een plicht. Issuemakers deelt deze mening en kan ondernemingen helpen bij om bij te dragen aan deze beweging. Daarnaast helpt Issuemakers ook om de onderneming meer in de publiciteit te krijgen, waardoor er meer aandacht wordt gegenereerd voor het onderwerp én de onderneming zelf.
Earth Overshoot Day is een dag die de bewustwording rondom dit onderwerp vergroot op een manier waarop het voor iedereen duidelijk is. Als we zo doorgaan, hebben we twee of meer aardbollen nodig om in onze behoefte voor grondstoffen te voorzien. Iedereen, jong en oud, snapt dat dit onmogelijk is. Uiteindelijk hebben we maar één aarde die ons kan voorzien van water, voedsel en lucht. Iedereen draagt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we diezelfde aarde niet compleet uithollen en om initiatieven als #movethedate op de agenda te zetten.