Doorgaan naar artikel

Met het aantreden van het nieuwe kabinet is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Een extraparlementair kabinet met scherpe ambities die een duidelijke wijziging betekenen in het overheidsbeleid. De doelen zijn verschoven, er worden de komende maanden maatregelen opgesteld die vernieuwend, verrassend en soms shockerend zullen zijn. Zo zijn ook gedragsregels bij het optreden in debatten anders, nu een nieuwe minister-president die niet automatisch kan rekenen op de steun van de coalitiepartijen, in het openbaar scherp wordt aangesproken. Het is wennen.

Verschuivende machtsverhoudingen

Deze disruptie in het politieke toneel beperkt zich niet tot Nederland: al enkele jaren is sprake van internationaal verschuivende machtsverhoudingen, met succes van autoritaire leiders. De Franse verkiezingen laten echter zien dat de opkomst van een radicaal rechtse partij niet altijd voorspelbaar en onvermijdelijk is.

Scenario’s

Hoe dan ook betekenen deze ontwikkelingen dat organisaties zich moeten heroriënteren: welke doelen kunnen zij de komende jaren nastreven in dit politieke speelveld, welke thema’s kunnen zij zelf naar voren dragen en welke coalities kunnen ze sluiten. Er kunnen verschillende scenario’s ontwikkeld worden, nieuwe relaties aangeknoopt. Waarbij het er om gaat de ontwikkelingen niet op je af te laten komen maar juist sterker te worden. Veranderingen, wanorde of tegenslag betekenen immers ook dat er weer openingen zijn voor aanpassingen, van het beleid of van de eigen organisatie.

De komende weken gaan de nieuwe bewindslieden het hoofdlijnenakkoord uitwerken. Daarbij kunnen ze goed gebruik maken van alle kennis en expertise van bedrijven, NGO’s en overheden. We hopen dat iedereen deze komende tijd daar goed voor benut. En uiteraard zijn we er voor om onze opdrachtgevers daarbij te adviseren en te ondersteunen.

We wensen iedereen een mooie, actieve zomer toe!

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven