Doorgaan naar artikel

Hoe zou een winkel voor gereguleerde xtc eruitzien? Op initiatief van Drugs Museum Poppi opende afgelopen week een concept-winkel voor xtc, waarin verschillende verkoopscenario’s worden gesimuleerd. Het publieksexperiment nodigt bezoekers uit om de discussie over het al dan niet regulering van xtc aan te gaan. Een proefballon tijdens ADE om mensen aan het denken te zetten en de discussie uit te lokken. 

Door tastbaar te maken hoe de regulering van xtc eruit zo kunnen zien, trekt Drugs Museum Poppi het issue in het extreme. In ons issuedenken is die confrontatie nodig om de maatschappelijke discussie hierover op scherp te stellen en op gang te brengen.  

De discussie over xtc-regulering bestaat al jarenlang en kent geen eenvoudige oplossing. In het publieke debat spelen zorgen over de schadelijke effecten van xtc een grote rol. Het gaat hierbij niet alleen om gezondheidsrisico’s en mogelijke psychische gevolgen, maar ook om de milieuschade door de illegale productie, mogelijke onzuivere of gevaarlijke stoffen, criminaliteit, illegale handel, veiligheid, het dumpen van afval, met name in Brabant en het mogelijk normaliseren van drugsgebruik. Tegelijkertijd wijzen voorstanders erop dat regulering gecontroleerde productie, betere kwaliteitscontrole, minder criminaliteit en betere voorlichting mogelijk kan maken.  

Dit alles maakt de regulering van xtc tot een ‘wicked’ issue: de huidige situatie heeft een oplossing nodig, maar elke beleidswijziging levert op andere plekken weer problemen op.  

Dit issue polariseert, maar niet omdat er discussie is over het probleem. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat iets moet veranderen aan de huidige situatie. Maar over de oplossingen is veel discussie. Hoe breng je dit issue daadwerkelijk verder?  

Het initiatief van de xtc-winkel is een interessante manier om het gesprek op gang te brengen. Maar om maatschappelijk tot nieuwe stappen te komen, is het belangrijk om dit gesprek breder te trekken. Een dialoog met organisaties die expertise hebben op het gebied van drugsbeleid, volksgezondheid en veiligheid is onmisbaar. Deze stakeholders kunnen helpen het publieke debat te verdiepen en concrete stappen richting regulering te verkennen, om zo te komen tot breed maatschappelijk gedragen beleid. 

Illustratie door Frank Mineur.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven
nl_NL