Door Mayke van Keep
De presentatie van het langverwachte rapport van Remkes eergisteren werd positief ontvangen. Een enkele kritische opmerking, maar over de hele linie eigenlijk best positief. Opvallend omdat er niet echt veel nieuws in zijn rapport staat. Of zoals Jesse Klaver ook al zei: er staat niets in het rapport van Remkes waardoor het beleid wijzigt.
Wat heeft het positief ontvangen van het rapport veroorzaakt? Waarschijnlijk is het feit dat Remkes goed geluisterd heeft naar alle partijen en hun visie mee is genomen daar een belangrijk aspect van. Iedereen voelt zich gehoord. In het verlengde daarbij geeft hij ook nadrukkelijk aan dat het kabinet de dialoog met de boeren en alle andere partijen die betrokken zijn, aan moet gaan en niet zomaar beleid over de schutting mag gooien.
Eigenlijk is dit de basis van het omgaan met issues. Alleen wanneer je naar alle relevante stakeholders luistert en ze betrekt bij de oplossingen die je ontwikkelt en presenteert, kun je draagvlak ontwikkelen en daadwerkelijk veranderingen realiseren. Daarbij moet je ook oog hebben voor andere issues die van invloed kunnen zijn op de oplossingen of beleid dat je presenteert. Remkes doet dat door ook de kloof tussen stad en platteland en de vertrouwenskloof tussen overheid en samenleving te benoemen. Juist wanneer deze issues niet als relevant benoemd worden, geef je ruimte aan tegenstanders om dit wel te doen. De laatste maanden hebben duidelijk gemaakt dat het stikstofbeleid daardoor de basis is geworden om de onvrede rondom het overheidsbeleid en de verschillen tussen stad en platteland te ventileren.