Doorgaan naar artikel

Ook in de provincie wordt gestemd

Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Het aantal stemmers voor deze twee onderdelen van onze democratie blijft al jaren achter bij de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Terecht zou je denken. In Den Haag worden immers de echte beslissingen genomen en niet in de provincie of bij een waterschap.

Dit is echter een grove misvatting. Nederland houdt niet op buiten Den Haag of de Randstad. Als je de verkiezingsdebatten op TV volgt, zou je die indruk wel krijgen. Die werden de afgelopen weken bevolkt door de bekende lijsttrekkers van de landelijke partijen. De landelijke issues stonden daarbij centraal; niet de issues die spelen en leven in de provincie. Het debat ging over het klimaatakkoord, de kosten van de zorg of Europese samenwerking. Maar waar was de discussie over de afwikkeling van de gasbevingen in Groningen, de bouw van windmolenparken (meestal buiten de Randstad) of het sluiten van regionale ziekenhuizen in bijvoorbeeld de Noordoostpolder. Natuurlijk ook het Slotervaart sloot haar deuren maar een inwoner van Amsterdam heeft nog steeds meer keuze en tijd om een ziekenhuis te bezoeken dan iemand in Borger, op de grens van Groningen en Drenthe.

Geen wonder dat de belangstelling voor de provinciale verkiezingen laag is en Nederlanders eigenlijk niet echt weten waar ze op moeten stemmen. Het feit dat de belangrijkste mediapartijen hun basis hebben in de Randstad draagt daar zeker aan bij. De Noord-Zuid lijn is wellicht voor mensen die in Amsterdam wonen belangrijk maar voor mensen die in Groningen of Zeeland wonen is dat volstrekt niet relevant.  Toch staan de grote kranten er vol van en vind je nauwelijks berichten over ontwikkelingen van het openbaar vervoer in de regio. Marc Calon van LTO Nederland verwoordde dat scherp in het FD van 19 maart: “De elite heeft een blinde vlek voor zaken buiten de Randstad”.

We weten allemaal dat de kloof tussen de Randstad en de rest van het land de laatste jaren groter wordt. Om te voorkomen dat deze nog dieper wordt, is het belangrijk dat ook mensen buiten de Randstad goed geïnformeerd worden over wat er in hun regio speelt. En wat de politieke partijen in hun provincie willen bereiken. Het feit dat de financiering van lokale en regionale media onder druk staat helpt daar niet bij. Toegegeven, een aantal media is de afgelopen weken daadwerkelijk de provincie in gegaan om de stemming onder de lokale bevolking te peilen. Als dit echter als opstapje wordt gebruikt om landelijke politici hun verhaal te laten doen, is het een gemiste kans. Het is zaak om dit issue van toenemende verwijdering de kop in te drukken. Wellicht dat de verkiezingen van vandaag daar een bijdrage aan kunnen leveren. En dan hopen we dat de provincies besluiten extra in te zetten op de financiering van de regionale media, zodat ook iedereen buiten de Randstad goed geïnformeerd wordt over wat er bij hen speelt.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven
nl_NL