Oeuvre award voor Arjen Lubach
Vandaag zijn de drie genomineerden voor de Issue Award 2019 bekendgemaakt: Tabaksverslaving van Bénédicte Ficq en Wanda de Kanter, Het Kinderpardon van Tim Hofman en de aandacht voor Appen in het verkeer door Michael Kulkens, de vader van de in 2015 verongelukte Tommy-Boy. Volgens de vakjury onder leiding van Frits Wester werden deze drie issues het afgelopen jaar het meest succesvol geagendeerd zowel in de samenleving als in de politiek. De Issue Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die in het voorgaande jaar, op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp maatschappelijk en politiek heeft weten te agenderen.
Oeuvre Award voor Arjen Lubach
In het kader van het 10-jarig bestaan van de Issue Award wordt dit jaar een oeuvre award uitgereikt aan Arjen Lubach. Met zijn programma “Zondag met Lubach” is hij telkens in staat brede maatschappelijke aandacht voor onderbelichte issues te genereren. Hij is zowel populair bij ouderen en jongeren en weet daarmee ook jongeren te activeren voor issues die niet logischerwijze hun aandacht krijgen, aldus de jury. Opvallende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de items over TTIP (chloorkippen) waardoor iedereen wist waar dit handelsverdrag over ging, de Sleepwet waardoor de initiatiefnemers voldoende draagvlak voor hun referendum-verzoek kregen en het item over kernenergie waardoor kernenergie als mogelijk oplossing van het energievraagstuk weer bespreekbaar werd.
Appen in het verkeer – Michael Kulkens – Dit onderwerp kwam op de politieke agenda door de persoonlijke inzet van de vader wiens zoon (Tommy-Boy) in 2015 geschept werd door een auto terwijl hij op zijn mobiele telefoon keek. Nu heeft vader Michael maar één missie: zoveel mogelijk mensen bewustmaken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer. Er komt nu een app-verbod in het verkeer en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de #MONO-campagne ontwikkeld om appen in het verkeer te voorkomen.
Kinderpardon – Tim Hofman –Programmamaker Tim Hofman nam het initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon naar aanleiding van zijn documentaire “Terug naar je eige land”. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen. In de petitie roept Hofman op een eerder gebruikte overgangsregeling nieuw leven in te blazen. Hij heeft hiermee het issue Kinderpardon zo op de kaart gezet dat politiek en samenleving hier niet meer om heen kunnen.
Tabaksverslaving – Bénédicte Ficq en Wanda de Kanter – In het verlengde van de campagne die vecht voor een Rookvrije Generatie, is Bénédicte Ficq samen met Wanda de Kanter erin geslaagd om op een vernieuwende manier aandacht te vragen voor de wijze waarop de tabaksindustrie kinderen al op jonge leeftijd met voorbedachte rade verslaafd maakt aan tabak. Alhoewel de rechter het verzoek niet ontvankelijk verklaarde, is de aandacht voor het issue wel sterk vergroot.
Eerder winnaars
De afgelopen jaren ging de Issue Award onder meer naar de onderwijsactiegroep PO in Actie voor de wijze van agenderen van werkdruk en salarisproblemen in het Primair Onderwijs (2018), naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’ (2017), naar Young & United (FNV) voor de afschaffing van het minimumjeugdloon (2016), naar Boyan Slat voor zijn duurzaamheidsinitiatief “The Ocean Cleanup” (2015), naar Quincy Gario en Pietitie.nl voor de Zwarte Pieten-Discussie (2014), naar Stichting Wakker Dier voor de ‘Plofkipcampagne’ (2013), de pleegouders van Mauro voor het issue ‘Jonge asielzoekers’ (2012) en naar Youp van ’t Hek voor zijn campagne tegen klantonvriendelijke helpdesks (2011).
Jury
De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Frits Wester (politiek journalist RTL), vice-voorzitter Reint Jan Renes (Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht), Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (schrijver en publicist van onderzoeksartikelen en non-fictieboeken, waaronder ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieele Dagblad) en Andre Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals).
Uitreiking Issue Award
De uitreiking van de Issue Award vindt plaats tijdens het Issuecongres op donderdag 24 januari in de Balie in Amsterdam. De uitreiking zal rond 16.30 uur plaatsvinden.