Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

Formeren van een nieuw kabinet betekent elke keer weer een periode van controverse en onrust, maar dit jaar gooit men daar nog een stevige schep onrust bovenop. De politieke storm van de afgelopen week met een debat tot 3 uur s ochtendseen motie van wantrouwen en een aangenomen motie van afkeuring heeft iedereen beziggehouden. Het zal de komende periode nog erg onrustig en stormachtig blijven, dus neem uw paraplu mee! 

Formatievraagstuk

  • Het onderwerp van de controverse, de formatiestukken, zijn openbaar gemaakt. Via de website www.kabinetsformatie2021.nl heeft de overheid deze stukken vrijgegeven. Het is de vraag of deze transparantie tot meer inzicht en onderling vertrouwen zal leiden. Onderdeel van deze formatiestukken zijn de gesprekken die Jorritsma en Ollongren hebben gehouden met de 17 fracties, waar de befaamde uitspraak van Rutte (al kan hij het niet herinneren) over Omtzigt in staat. 
  • Nu Van Ark en Koolmees hun werk als verkenners per direct hebben neergelegd naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer, heeft de Kamer besloten een informateur met verkennende taken aan te stellen. Deze informateur moet wat verder van de politiek verwijderd zijn. 
  • Normaal gesproken wordt de verkenner gekozen door de Tweede Kamervoorzitter en de grootste partijen. De 17 fractievoorzitters, vandaag bijeen onder leiding van voorzitter Arib, besluiten wie de informateur gaat worden. Herman Tjeenk Willink is door de fractievoorzitters voorgedragen als nieuwe informateur. Hij heeft veel ervaring met formaties. De aanstelling moet nog wel worden bekrachtigd in het Kamerdebat, wat op dit moment bezig is. 
  • Met het aanstellen van de informateur kan het formatieproces weer beginnen. Waar veel partijen, met de motie van wantrouwen, aangegeven hebben het niet te zien zitten met Rutte, laat de VVD haar eigen lijsttrekker niet vallen. Met name de opstelling van de ChristenUnie betekent dat de huidige coalitie niet kan worden doorgezet. Segers besloot tijdens het debat afgelopen donderdag de motie van wantrouwen tegen Rutte niet te steunen, maar na kritiek van zijn achterban kwam te staan, en met name de jongeren, heeft Segers aangekondigd dat de ChristenUnie niet meer met de Rutte in een regering wil

Herman Tjeenk Willink
Geboren: 23 januari 1942, Amsterdam
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Rechten, Leiden en Parijs
Functies:  1987 -1997  Lid Eerste Kamer (PvdA)
1991 – 1997 Eerste Kamervoorzitter
1997 – 2012 Vicepresident Raad van State
2012 – heden Minister van Staat

Formatie-ervaring: 1994, 2010, 2017

Nieuwe voorzitter

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib heeft concurrentie gekregen van Martin Bosman (PVV) en Vera Bergkamp (D66). Hoewel beide concurrenten een goede kans maken, is de positie van Arib wel sterk, ondanks het debacle met de verkenners van de afgelopen weken. Woensdagochtend 7 april zullen in het Kamerdebat de kandidaten zich presenteren en zal aan het einde van de zitting de nieuwe voorzitter gekozen worden. Bijgevoegd een korte omschrijving van de drie kandidaten.

  • Khadija Arib (#2  PvdA) 
    Geboren: 10 oktober 1960, Hedami (Marokko)
    Woonplaats: Amsterdam
    Opleiding: Sociologie, UvA
    Functies: Medewerker ISES (Instituut voor Sociale en Economische Studies), Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdam
    Waarnemend hoofd en senior beleidsmedewerker, Maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg, Gemeente Amsterdam, AmsterdamTweede Kamerlid PvdA , Tweede Kamer der Staten-Generaal, Den Haag, (1998 – 2006)
    Tweede Kamerlid PvdA , Tweede Kamer der Staten-Generaal, Den Haag, (2007)
  • Martin Bosma (#7  PVV) 
    Geboren:
    16 juli 1964, Wormer
    Woonplaats:
    Amsterdam
    Opleiding:
    Politicologie, Universiteit van Amsterdam, Sociologie, New School for Research New York
    Functies: Journalist (1981-1999)
    Manager Cameo Newsbites (2000-2001)
    Directeur Nederlandse Radio Groep (2002-2003)
    Politiek Secretaris, Groep Wilders (2004-2006)
  • Vera Bergkamp (#3  D66) 
    Geboren:
    1 juni 1971, Amsterdam
    Woonplaats:
    Amsterdam
    Opleiding:
    Personeel en Arbeid aan de Hogeschool van Amsterdam en Bestuurskunde/Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
    Functies:
    Voorzitter COC Nederland, belangenorganisatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, juni 2010 – juni 2012
    Lid raad stadsdeel Amsterdam-Centrum, maart 2010 – september 2012
    Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 20 september 2012

Wie krijgt welke portefeuille?

Zoals al eerder aangegeven, is deze rubriek onderhevig aan speculatie. Er is op dit moment nog niet veel te melden op dit front. Tenzij de kandidatuur van Pieter Omtzigt als minister serieus genomen kan worden. In welke hoedanigheid is echter niet bekend, daar had Rutte nog geen mening over.

ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven
nl_NL